PVdC

PVDC (polichlorek winylidenu) jest polimerem termoplastycznym o bardzo dobrych właściwościach barierowych w stosunku do tłuszczów i produktów gazowych. Surowcami do produkcji tego tworzywa jest sól i ropa naftowa. Wskutek kopolimeryzacji chlorku winylidenu z chlorkiem winylu, octanem winylu, estrami akrylowymi lub akrylonitrylem otrzymuje się tworzywa o zmodyfikowanych właściwościach, jeszcze bardziej odporne chemicznie.

Dzięki doskonałym właściwościom barierowym PVDC jest idealnym materiałem do produkcji opakowań na żywność. Szczególną efektywność wykazuje w przypadku produktów o dużej zawartości tłuszczu oraz zawierających mocne substancje smakowe i aromaty. Często stosowany jest do produkcji opakowań słodyczy, suszonej żywności, produktów mleczarskich, wędlin, pasztetów, mięsa, wędzonych ryb i produktów suchych, jak np. zioła, przyprawy, herbata i kawa.

PVDC jest jednym z najbardziej popularnych materiałów w produkcji opakowań, ponieważ umożliwia tworzenie specjalnych rozwiązań. Oto kilka przykładów zalet tego tworzywa:
  • wysoka przezroczystość umożliwia najbardziej atrakcyjną prezentację produktów. W opakowaniach produktów wrażliwych na światło (np. leki), można zastosować przyciemnioną powłokę z PVDC.
  • doskonałe właściwości barierowe przedłużają czas przechowywania i okres przydatności do spożycia produktów spożywczych, ograniczając jednocześnie stosowanie konserwantów.
  • PVDC można bardzo łatwo łączyć z innymi materiałami, takimi jak papier, celofan, czy inne tworzywa sztuczne przy użyciu metody zgrzewania termicznego.
  • duża elastyczność pozwala na zastosowanie różnych metod pakowania. 
  •  
  •  
  •