PET

PET (politereftalan etylenu) to polimer z grupy poliestrów, otrzymywany na drodze polikondensacji z kwasu tereftalowego i glikolu etylenowego.

PET jest masowo wykorzystywany produkcji butelek i innych opakowań, ponieważ można go łatwo kształtować metodą formowania wtryskowego i rozdmuchowego, jak również metodą wytłaczania, co pozwala na uzyskanie niemal dowolnej formy opakowania. Wykonuje się z niego również małe kształtki i obudowy urządzeń elektronicznych. Przędzie się także z niego włókna, z których m.in. produkuje się dzianinę (polar) i tkaniny (np. żaglowe).

Typowe zastosowania PET to między innymi:

  • butelki do napojów, np. wody mineralnej, soków czy koktajli bezalkoholowych. Opakowania z PET są szczególnie dobrze przystosowane do przechowywania napojów zawierających kwas węglowy, olejów do smażenia i sałatek, sosów i dresingów oraz środków czystości;
  • słoiczki i kubki na dżemy, produkty zawekowane, owoce i suszoną żywność;
  • pojemniki na gotowe posiłki, które można podgrzewać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, potrawy z makaronu, mięso i warzywa;
  • woreczki foliowe do gotowych posiłków, które można podgrzewać, opakowania na chrupki, orzeszki, słodycze (również te o długim terminie ważności);
  • opakowania z PET z dodatkową barierą tlenową są idealne do przechowywania piwa, pakowanych próżniowo produktów mleczarskich (np. sera), przetworzonego mięsa, wina (opakowania typu bag-in-box), ciast, przypraw, syropów.
  •  
  •  
  •