Leonor Garcia na stanowisku Dyrektor ds. Public Affairs w PlasticsEurope

Nowa Dyrektor ds. Public Affairs w PlasticsEurope

Europejskie stowarzyszenie producentów tworzyw sztucznych PlasticsEurope ogłosiło mianowanie Leonor Garcii na stanowisko Dyrektor ds. Public Affairs. Leonor Garcia, pracująca w The Coca-Cola Company, gdzie odpowiedzialna jest m.in. za reprezentowanie firmy w kontaktach zewnętrznych w zakresie bezpieczeństwa opakowań do żywności, obejmie nowe stanowisko z dniem 1 września 2015.

"Jesteśmy bardzo zadowoleni, że tę ważną funkcję obejmuje osoba o tak dużym doświadczeniu i możliwościach” powiedział Karl-H Foerster, Dyrektor Wykonawczy PlasticsEurope. „Doświadczenie Leonor Garcii , zdobyte na różnych stanowiskach w firmach reprezentujących różne sektory przemysłu, będzie nieocenionym atutem dla naszego stowarzyszenia, a także dla jego członków i partnerów zewnętrznych”.

Leonor Garcia stwierdziła zaś "Objęcie stanowiska Dyrektor ds. Public Affairs w PlasticsEurope to dla mnie zaszczyt i cieszę się z możliwości pracy z tak zdolnym i doświadczonym zespołem. Stowarzyszenie PlasticsEurope odgrywa kluczową rolę w procesie komunikowania różnym grupom interesariuszy korzyści, jakie przynosi stosowanie tworzyw oraz roli jaką odgrywa przemysł tworzyw sztucznych w rozwiązywaniu bieżących wyzwań społecznych. Cieszę się, że będę miała możliwość uczestniczenia w tym procesie, tworząc nowe inicjatywy i rozwijając już istniejące”.

Leonor Garcia ma podwójne obywatelstwo, belgijskie i hiszpańskie, a doświadczenie zawodowe zdobywała zarówno na rynkach europejskich, jak i światowych. Z wykształcenia chemiczka – doktorat z chemii organicznej uzyskała na uniwersytecie w Brukseli (Université Libre de Bruxelles). Przed pracą w Coca-Coli zarządzała działem European Product Stewardship and Regulatory Affairs w firmie UCB Chemical Specialties (obecnie Cytec/Allnex), produkującej m.in. folie z tworzyw sztucznych oraz różne dodatki do tworzyw oraz surowce do produkcji powłok i farb. Przez 10 lat pracowała także dla Exxon Chemical (obecnie EXXONMOBIL), piastując kierownicze stanowiska m.in. w działach Product & Process Development oraz Product Safety & Regulatory Affairs.

• Jedynie 4% światowej produkcji ropy naftowej wykorzystywane jest do produkcji tworzyw sztuczncyh