10 lat PlasticsEurope

Stowarzyszenie PlasticsEurope obchodzi w tym roku jubileusz 10-lecia. Uroczysta gala zorganizowana z tej okazji 22 stycznia w Brukseli zgromadziła ponad 150 gości, zarówno członków i pracowników stowarzyszenia, jak i przedstawicieli świata polityki, biznesu, nauki i mediów.

Zaproszonych gości przywitał prezes PlasticsEurope Patrick Thomas (CEO firmy Bayer MaterialScience), który powiedział: „Założone w 1976 r. stowarzyszenie APME, skupiające lokalne organizacje producentów tworzyw sztucznych z poszczególnych krajów europejskich, w styczniu 2005 r. rozpoczęło nowy rozdział z chwilą przekształcenia w PlasticsEurope. Od tego czasu nasza organizacja umocniła swoją pozycję jako jedno z największych europejskich stowarzyszeń branży tworzyw sztucznych skupiających niemal wszystkich producentów tworzyw w Europie.”

Dziś europejski przemysł tworzyw sztucznych, będąc jednym z sektorów o największym udziale w produkcji UE stanowi filar społeczno-gospodarczy Europy. Branża zatrudnia blisko 1,45 mln pracowników w ponad 60 tys. przedsiębiorstw, a łączne obroty europejskiego przemysłu tworzyw w 2013 roku wyniosły 320 mld euro.

„Przemysł tworzyw sztucznych jest dziś jednym ze strategicznych sektorów gospodarki europejskiej, generującym powstawanie nowych miejsc pracy a także wzrost  gospodarczy i rozwój innowacji. Utrzymanie konkurencyjności tej branży leży więc w interesie całej Europy.” - podkreślił gość specjalny gali - Gwenole Cozigou, Dyrektor Komitetu „Resources Based, Manufacturing and Consumer Goods Industries” w Komisji Europejskiej.

Karl-H. Foerster Dyrektor Wykonawczy PlasticsEurope, nawiązał do działań informacyjno- edukacyjnych i roli opiniotwórczej stowarzyszenia: „Będziemy kontynuować nasze działania komunikacyjne dostarczając rzetelnej wiedzy o tworzywach opartej na faktach naukowych, a także przekazując informacje o roli tworzyw w zrównoważonym rozwoju, postępie technologicznym i wzroście standardu życia.”

PlasticsEurope, z siedzibą w Brukseli, działa w pięciu regionach operacyjnych: Centralnym, w którego skład wchodzi Polska; Iberyjskim; Śródziemnomorskim; Zachodnim i Północnym. Stowarzyszanie utrzymuje kontakty z europejskimi i krajowymi stowarzyszeniami branżowymi działającymi w krajach Unii Europejskiej (EU28), a także w Norwegii, Szwajcarii i Turcji.

• Torby plastikowe (i grube i cienkie) używane wielokrotnie są najbardziej przyjazne dla środowiska i przyczyniają się do oszczędności zasobów.
  • Kluczowe jest zachęcanie do powtórnego użycia, na przykład poprzez wprowadzenie opłat za torebki