Zgromadzenie Ogólne Światowej Rady Przemysłu Tworzyw Sztucznych

W poniedziałek, 24 listopada, w Dubaju odbyło się pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Rady Przemysłu Tworzyw Sztucznych, utworzonej w październiku 2013 r. Podczas spotkania ustalono kluczowe obszary działalności Rady oraz wybrano nowego Przewodniczącego. Został nim Mosaed Al Ohali, Wiceprezes Zarządu ds. Polimerów firmy SABIC, który zastąpił Patricka Thomasa, CEO firmy Bayer MaterialScience, pełniącego rolę tymczasowego Przewodniczącego Rady.

Nowy Przewodniczący, Mosaed Al Ohali, ma duże doświadczenie w branży petrochemicznej. Piastował wysokie stanowiska w firmie SABIC, m.in. w Europie, pełni również rolę Przewodniczącego w zarządzie Saudi European Petrochemical Company (Ibn Zahr) i Jubail United Petrochemical Company (United). Po wyborze na stanowisko powiedział „Jestem zaszczycony i mam nadzieję, że moja praca przyczyni się do rozwoju nie tylko przemysłu tworzyw, ale i całego społeczeństwa”.

Pierwsze Zgromadzenie Ogólne było również okazją do ustalenia kierunków strategii działania w najważniejszych obszarach zrównoważonego rozwoju. Priorytetowe działania Rady skupią się wokół problemu odpadów w środowisku morskim oraz możliwości wykorzystania odpadów pokonsumenckich (w recyklingu i odzysku energii).

Światowa Rada Przemysłu Tworzyw Sztucznych została utworzona w 2013 r. jako forum spotkań i współpracy na poziomie globalnym oraz platforma do dyskusji nad wspólnymi działaniami, które przyniosą w przyszłości korzyści zarówno dla przemysłu, jak i całego społeczeństwa. Reprezentuje ona producentów i compounderów tworzyw sztucznych z Europe, Azji, Bliskiego Wschodu oraz Ameryki Północnej i Południowej.

• Zderzaki samochodowe z tworzyw są o 50% lżejsze niż wcześniej wytwarzane z blachy, a podczas zderzenia pochłaniają 5 razy więcej energii