„Tworzywa poruszają świat”

Targi K w Düsseldorfie – w tym roku w dniach 16-23 października – to tradycyjne miejsce, w którym branża tworzyw i przemysłu gumowego z całego świata raz na trzy lata prezentuje swoje innowacje, najnowsze trendy i inwestycje. Na stoiskach o powierzchni 170 tys. metrów kwadratowych w 19 halach wystawiać się będzie w tym roku ponad 3 tys. firm. Centralnym punktem tegorocznych targów będzie specjalna wystawa zatytułowana "Tworzywa poruszają”, której gospodarzem jest niemiecki przemysł tworzyw i Messe Düsseldorf, pod egidą PlasticsEurope Deutschland e.V.

Motto wystawy nawiązuje do słowa ‘poruszać’ w szerokim znaczeniu: tworzywa ułatwiają przemieszczanie się, czyniąc podróż szybszą, bezpieczniejszą i wygodniejszą, ale także ‘poruszają’ nasze emocje, i to zarówno tworzywa w sztuce czy wzornictwie, jak i te wykorzystywane do rozwiązywania problemów współczesnego. Tegoroczna wystawa specjalna, podobnie jak podczas poprzednich edycji Targów, będzie łączyć pokaz i informację z elementami interaktywnymi.
Pięć obszarów tematycznych wystawy przybliży szeroką gamę zastosowań materiałów polimerowych. W sekcji ‘Tworzywa poruszają – ludzie’ można będzie zobaczyć jak tworzywa, wykorzystane w nowoczesnych samochodach, autobusach, pociągach czy samolotach, ułatwiają przemieszczanie się w dzisiejszych czasach, również ludziom niepełnosprawnym. Odwołanie do emocji znajdziemy w sekcjach sport oraz sztuka i architektura. Nowoczesne wzornictwo byłoby niemożliwe bez tworzyw – są one obecne zarówno w teatrze, w muzeach, jak i w nowoczesnych budynkach. Natomiast sekcja ‘Tworzywa poruszają – przyszłość’ poświęcona będzie innowacjom i przyszłym rozwiązaniom w medycynie, przy produkcji wody pitnej oraz żywności dla rosnącej populacji oraz przy efektywnym wykorzystaniu energii.
Wystawie towarzyszyć będą: panele dyskusyjne z udziałem ekspertów reprezentujących naukę
i przemysł, « Dzień Młodych’ (w niedzielę targową), a także codzienne pokazy eksperymentów.

Dodatkową atrakcją podczas K 2013 w ramach wystawy specjalnej (hala 6, stoisko C 40) będą wykłady prowadzone przez znamienite osobistości. Jako pierwszy - dniu otwarcia targów
16 października  - wystapi Joschka Fischer. W 1985 r. Fisher został ministrem środowiska w landzie heskim; pierwszym ministrem wywodzącym się z Partii Zielonych. W swoim wystąpieniu Joschka Fischer będzie mówił o zrównoważonym rozwoju. To zagadnienie jest szczególnie ważne dla przemysłu tworzyw – producentów, przetwórców i wytwórców maszyn i stanowi jedno z głównych założeń inicjatywy niemieckiego stowarzyszenia VDMA "Blue Competence”. Celem tej inicjatywy jest wspieranie rozwoju technologii i procesów, które pomogą zmaksymalizować wydajność produkcji przy minimalnym zużyciu energii, zmniejszonym zapotrzebowaniu na surowce i maksymalnym zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych.
Kolejnym zaproszonym gościem - będzie można go wysłuchać 17 pażdziernika - jest Bertrand Piccard. Ten szwajcarski psychiatra, naukowiec i podróżnik jako pierwszy obleciał cały świat balonem, podczas jednej wyprawy. Najnowszym wydarzeniem, wzbudzającym ogromne emocje, był jego lot samolotem ‘Solar Impulse’, całkowicie zasilanym energią słoneczną. Swoim przelotem nad terytorium USA z San Francisco do Nowego Yorku bez wykorzystania paliwa Piccard otworzywł nowy rozdział w historii lotnictwa.
W kolejnym dniu targów, będzie możliwość poznania Yoshiyuki Sankai, znakomitego specjalisty cybernetyki z Tokio, który od dwudziestu lat pracuje nad stworzeniem specjalnego gorsetu umożliwiającego poruszanie się osobom z porażeniem kończyn dolnych. Gorset, wyposażony
w zaawansowane urządzenia, reaguje na impulsy nerwowe pacjenta i pomaga mu
w poruszaniu się.
Spotkania te zakończy 21 października John Elkington, założyciel grup eksperckich ‘SustainAbility’ i ‘Volans’, który wprowadził oryginalne i innowacyjne podejście w obszarach odpowiedzialności społecznej biznesu i zrównoważonego rozwoju.

• Pasy bezpieczeństwa z wytrzymałych włókien poliamidowych lub poliestrowych
  • przyczyniają się do zmniejszenia liczby ofiar wypadków bardziej niż inne środki bezpieczeństwa