Nowy Dyrektor Wykonawczy PlasticsEurope

PlasticsEurope, ogólnoeuropejskie stowarzyszenie branżowe, reprezentujące producentów tworzyw sztucznych w Europie, ogłosiło mianowanie Karla Foerstera na stanowisko Dyrektora Wykonawczego PlasticsEurope. Karl Foerster, poprzednio pracujący jako Dyrektor Zarządzający grupy Neochimiki (z siedzibą w Atenach), obejmie stanowisko w PlasticsEurope od
1 października 2013.

„Jesteśmy bardzo zadowoleni z faktu, że tę ważną funkcję obejmie Karl - osoba o tak dużym doświadczeniu i ekspertyzie.”– powiedział Patrick Thomas, Prezes Zarządu (CEO) Bayer MaterialScience i Prezes PlasticsEurope. „Jego doświadczenie zdobyte na wysokich stanowiskach w firmach działających w różnych segmentach rynku będzie nieocenionym atutem dla firm członkowskich PlasticsEurope i partnerów biznesowych stowarzyszenia.”
Karl Foerster stwierdził zaś: „Jestem zaszczycony, że mogę objąć stanowisko Dyrektora Wykonawczego stowarzyszenia PlasticsEurope i że będę miał możliwość pracy z tak sprawnym i doświadczonym zespołem. PlasticsEurope ma do odegrania zasadniczą rolę w informowaniu o zaletach tworzyw sztucznych w różnych środowiskach interesariuszy, oraz w transferze wiedzy na temat tego, w jaki sposób przemysł dostarcza rozwiązań dla współczesnych wyzwań społecznych. Cieszę się z uczestniczenia w tym wspólnym wysiłku i możliwości wspierania działających już programów, takich jak np. kampania „Odwrót od składowania odpadów tworzyw sztucznych do roku 2020”.

Z wykształcenia ekonomista, po studiach na Uniwersytecie w Würzburgu, z tytułem MBA zdobytym na Uniwersytecie Rhode Island w USA Karl Foerster obejmuje nowe stanowisko po prawie 30 latach pracy w przemyśle chemicznym i tworzyw sztucznych w 9 krajach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Siedem lat temu Karl podjął pracę w grupie Neochimiki, wcześniej pełnił funkcję wiceprezesa firmy Polymer Latex i piastował różne stanowiska kierownicze przez poprzednie 20 lat pracy w BASF.

Karl Foerster przejmuje stanowisko po Wilfriedzie Haenselu, Dyrektorze Wykonawczym stowarzyszenia PlasticsEurope od 2007 roku. Odnosząc się do przejścia Wilfrieda Haensela na emeryturę Patrick Thomas stwierdził: „Jesteśmy wdzięczni Wilfriedowi za jego strategiczne podejście, jego zaangażowanie, dynamizm i wyznaczenie śmiałej i innowacyjnej ścieżki rozwoju, którą Wilfried prowadził stowarzyszenie przez minione 7 lat. Życzymy mu wielu sukcesów i szczęścia w jego przyszłych wyzwaniach.”

• Zastosowanie tworzyw oznacza mniejsze zużycie materiału do produkcji danego elementu