02.10.2012 - IdentiPlast 2012 - w kierunku społeczaństwa w pełni wykorzystującego zasoby

„Odwrót od składowania odpadów tworzyw sztucznych do 2020– wiele sposobów na osiągnięcie celu” („Zero plastics to landfill to 2020– how to reach the goal”) to temat X już edycji konferencji IdentiPlast, wiodącego europejskiego spotkania branży recyklingu i odzysku tworzyw sztucznych. Tegoroczna konferencja odbędzie się pod honorowym patronatem Ministra Środowiska i Ministra Gospodarki, w dniach 6-7 listopada w Warszawie. Oprócz przedstawicieli przemysłu oraz branży recyklingu i odzysku tworzyw sztucznych wśród zaproszonych prelegentów znajdą się m.in :

·  Helmut Maurer, Dyrekcja Generalna ds. Środowiska, Komisja Europejska(UE),

·  Ryszard Wójcik, Polski System Recyklingu Organizacja Odzysku SA (PL),

·  Alexander Janz, Federalne Ministerstwo Środowiska (DE),

·  Carl Van Camp, Wiceprezes i Dyrektor Działu Polimerów, Total (BE),

·  Keith Riley, VEOLIA (UK),

·  Kirsten Henson, Dyrektor, KLH Sustainability (UK)

·  Prof. Regina Jeziórska, Instytut Chemii Przemysłowej

Podczas dwudniowego spotkania odbedą się panele dyskusyjne oraz sesje wykładowe na temat legislacji obecnej i przyszłej, a także na temat technologii zbierania, sortowania, recyklingu i odzysku energii z odpadów tworzyw, uzupełnione o prezentacje firm sponsorskich na stoiskach informacyjnych.

Pierwszy dzień poświęcony będzie legislacji odpadowej, ze szczególnym uwzględnieniem postępów we wdrażaniu Ramowej Dyrektywy Odpadowej, oraz aspektów związanych ze zrównoważonym wykorzystaniem zasobów - na przykładzie inicjatywy "London 2012 sustainability legacy”. W drugim dniu konferencji dyskusja skupiona będzie wokół tego, w jaki sposób technologia i nauka mogą pomóc zrealizować cel odchodzenia od składowania odpadów tworzyw na wysypiskach.

Konferencja Identiplast 2012 to jeden z elementów ważnego europejskiego programu prowadzonego przez PlasticsEurope, który ma na celu doprowadzenie do zaniechania marnowania tak cennych surowców wtórnych, jak odpady tworzyw sztucznych, na wysypiskach. Wydarzenie to, organizowane od 1997 r. wspólnie przez międzynarodowe organizacje działające w branży tworzyw sztucznyc,h oparte jest na koncepcji, że zużyte tworzywa sztuczne są zbyt wartościowym surowcem, aby je wyrzucać. To wiodące forum w zakresie najlepszych praktyk zagospodarowania odpadów tworzyw sztucznych. Zgromadzeni eksperci, dzieląc się swoimi doświadczeniami i „know-how” mają także możliwość lepszego poznania i zrozumienia obecnych i przyszłych strategii związanych z tworzywami sztucznymi, a także dyskutowania postępów, czynionych w dziedzinie nowych technologii zagospodarowania odpadów tworzyw sztucznych.

Więcej informacji i pełny program konferencji

• Recykling 1 kg tworzywa sztucznego pochłania o 90% mniej energii niż recykling 1 kg papieru